Bloedverlies in de zwangerschap komt helaas regelmatig voor en zorgt voor veel spanning en onzekerheid. Bloedverlies wil niet altijd zeggen dat er iets mis is met de zwangerschap. Je bloedsamenstelling verandert en de doorbloeding van de baarmoeder(mond) en vagina neemt toe. Bij toenemende druk zoals bij bijvoorbeeld wanneer je niest, hoest, vrijt, druk zet bij het hebben van ontlasting of zwaar tilt, kan een vaatje sneller springen met bloedverlies tot gevolg. Maar vaak is de oorzaak van het bloedverlies onbekend en zet je een gezonde zwangerschap voort.
Toch verloopt niet elke zwangerschap zoals je hoopt. Soms gaat het mis, soms al voor je bij ons op controle bent geweest.
In de meeste gevallen is de oorzaak van een miskraam een afwijking in de chromosomen. Vaak is die afwijking toevallig ontstaan in het allereerste begin, tijdens de bevruchting. Dit zorgt voor een fout in de aanleg van een zwangerschap waardoor het vruchtje niet verder kan groeien en wordt afgestoten door het lichaam. Dit is als het ware een natuurlijke reactie van je lichaam.
Gelukkig is de kans niet extra groot dat een volgende zwangerschap ook weer een miskraam wordt, maar het is heel begrijpelijk dat er extra ongerustheid kan zijn. Het is immers minder vanzelfsprekend geworden dat alles wel goed zal gaan.
Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning zoals sporten of gemeenschap. Je kunt een miskraam dan ook niet voorkomen of tegenhouden.
Bekijk de folder over een miskraam.