Ik ben zwanger

Een positieve test, gefeliciteerd! Je bent zwanger. Wij begeleiden je graag tijdens deze bijzondere periode in je leven.

Goed om te weten

  • Je kunt je direct (aan)melden bij een positieve zwangerschapstest. Je hoeft je niet eerst bij je huisarts te melden.
  • Als zwangere hoef je niet meer te eten dan je gewend bent. Download de app ZwangerHap van het voedingscentrum voor direct meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap.
  • Stop met het gebruik van tabak, alcohol en drugs.
  • Slik dagelijks foliumzuur (400mcg) en vitamine D (10mcg).
  • Controleer of werk, sport en/of andere leefstijlfactoren je zwangerschap nadelig beïnvloeden.
Zwangerschap

Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ga je ongeveer 10 keer naar de verloskundige (de exacte frequentie is afhankelijk van het verloop van je zwangerschap én je eigen wens). De tijd tussen de afspraken wordt steeds korter. Tijdens de afspraken meten we je bloeddruk, controleren we de groei van de baby en luisteren we naar het hartje van de baby. Daarnaast zijn we er voor vragen, voorlichting en natuurlijk mentale support. Naast de reguliere afspraken op de praktijk, zijn we 24/7 bereikbaar voor het geval er vragen zijn, er complicaties zijn of voor wanneer je gaat bevallen natuurlijk.

Bevalling

Bevalling

Wanneer de bevalling zich aandient en er geen medische indicatie is mag je zelf kiezen of je thuis, in een geboortecentrum (Venlo) of in het ziekenhuis (Venlo of Boxmeer) bevalt. Dit is beiden onder leiding van ons zolang er geen medische indicatie ontstaat. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die met een verloskundige bevallen beter terugkijken op hun bevalling en dat er minder (onnodige) medische ingrepen plaatsvinden. Mocht er tijdens je zwangerschap of bevalling toch een medische indicatie ontstaan, ook dan blijven wij graag betrokken in de zorg voor jullie.

Kraambed

Kraambed

Na de bevalling houdt onze verloskundige zorg niet op. De eerste 10 dagen zijn wij nog steeds dag en nacht bereikbaar voor jullie. We komen de eerste 8 tot 10 dagen om de dag op huisbezoek om te controleren hoe het met jou en de baby gaat. De kraamverzorgende is er iedere dag, meerdere uren. Zij helpt je met de dagelijkse verzorging en voert gezondheidscontroles bij jou en de baby uit. Soms roept zij de hulp van ons in, hebben we telefonisch overleg of komen we een keertje extra langs. Ook als je een medische indicatie hebt voor het begeleiden van je zwangerschap en bevalling, zijn wij er graag voor je om het kraambed te begeleiden als jullie thuiskomen.

Nacontrole

Nacontrole

Pas 6 weken na de bevalling wordt onze zorg helemaal afgesloten. Dit is altijd een individuele afspraak op de praktijk. We blikken terug op de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Daarnaast zullen we zo nodig wat extra controles doen. Na de eerste 6 weken dragen we de zorg voor jou en je baby over naar de huisarts en het consultatiebureau.

Welke verloskundige kies ik?

Je bent van harte welkom voor een vrijblijvende kennismaking bij ons op de praktijk. Kijk wat bij jou past: zakelijk of meer persoonlijk, groot of klein, groepscontroles of individueel. En kijk ook naar welke praktische voordelen een praktijk kan hebben: echo’s in de eigen praktijk, avond- en/of weekendspreekuur, het uitlenen van een bevalbad e.d.

Meer over onze praktijk

Meer informatie over jouw zwangerschap

Vrijen tijdens de zwangerschap kan gewoon en is niet schadelijk voor de baby. Je kunt er geen miskraam van krijgen.

De behoefte aan seks kan veranderen als je zwanger bent. De één voelt zich super vrouwelijk en geniet van alles, ook van seks. De ander heeft meer last dan lust van de zwangerschap of maakt zich teveel zorgen om van seks te kunnen genieten.

Ook bij de partner kan de behoefte aan seks en de beleving ervan door de zwangerschap veranderen. Sommige mannen zijn bang dat ze de baby door gemeenschap beschadigen. Die angst is niet nodig: de baby wordt beschermd door het vruchtwater en de baarmoedermond is afgesloten. Praat er met elkaar over.

Bekijk ook de folder "Zwangerschap en vrijen". 

Er zijn enkele indicaties om géén gemeenschap te hebben, namelijk als:

  • Je bloedverlies hebt;
  • Je ernstige spataderen rond de vagina hebt
  • Je (denkt dat je) vliezen gebroken zijn
  • De placenta geheel of gedeeltelijk voor de baarmoedermond ligt
  • Er sprake is van dreigende vroeggeboorte

Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen in Nederland om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen. Een mooi initiatief dus!

Wil jij meedoen? Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste HCG-hormoon.

Aanmelden kan via ons of rechtstreeks via de website.

Aanmelden Moeders voor Moeders

Bloedverlies in de zwangerschap komt helaas regelmatig voor en zorgt voor veel spanning en onzekerheid. Bloedverlies wil niet altijd zeggen dat er iets mis is met de zwangerschap. Je bloedsamenstelling verandert en de doorbloeding van de baarmoeder(mond) en vagina neemt toe. Bij toenemende druk zoals bij bijvoorbeeld wanneer je niest, hoest, vrijt, druk zet bij het hebben van ontlasting of zwaar tilt, kan een vaatje sneller springen met bloedverlies tot gevolg. Maar vaak is de oorzaak van het bloedverlies onbekend en zet je een gezonde zwangerschap voort.

Toch verloopt niet elke zwangerschap zoals je hoopt. Soms gaat het mis, soms al voor je bij ons op controle bent geweest.
In de meeste gevallen is de oorzaak van een miskraam een afwijking in de chromosomen. Vaak is die afwijking toevallig ontstaan in het allereerste begin, tijdens de bevruchting. Dit zorgt voor een fout in de aanleg van een zwangerschap waardoor het vruchtje niet verder kan groeien en wordt afgestoten door het lichaam. Dit is als het ware een natuurlijke reactie van je lichaam.

Gelukkig is de kans niet extra groot dat een volgende zwangerschap ook weer een miskraam wordt, maar het is heel begrijpelijk dat er extra ongerustheid kan zijn. Het is immers minder vanzelfsprekend geworden dat alles wel goed zal gaan.

Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning zoals sporten of gemeenschap. Je kunt een miskraam dan ook niet voorkomen of tegenhouden.

Bekijk de folder over een miskraam.