Ik wil zwanger worden

Je wilt zwanger worden. Waarschijnlijk zo vlot en zo gezond mogelijk. De periode vóórdat je zwanger wordt, heeft een grote invloed op je kans om zwanger te worden en op de gezondheid van jou en je toekomstige baby. Veel problemen in de zwangerschap hebben hun oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Lees wat je kunt doen en meer interessante weetjes voor een goede start.

Onze tips om zwanger te worden

  • Leef gezond! Stop met roken, drugs- en alcoholgebruik en zorg (indien mogelijk) voor een gezond gewicht.
  • Gebruik vanaf de wens zwanger te worden (het liefst al 4 weken voor de bevruchting) tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400mcg foliumzuur.
  • Gebruik 10mcg vitamine D per dag
  • Zorg dat je voldoende (1 gram) Calcium per dag binnenkrijgt of gebruik aanvullend extra calcium.
  • Download app ZwangerHap van het voedingscentrum voor meer informatie over voeding voor en tijdens de zwangerschap.
  • Kijk eens op www.zwangerwijzer.nl en vul de vragenlijst in.
  • De kans op zwangerschap is het grootst als je om de 2 of 3 dagen vrijt in de zes dagen vóór de eisprong tot en met de dag van de eisprong (de eisprong is 2 weken voor het begin van de volgende menstruatie).

Jouw cyclus & vrijen

Om zwanger te kunnen worden moet een eicel worden bevrucht door een zaadcel. Bij de vrouw komt een eicel uit een van de eierstokken, dit gebeurt (bijna) iedere maand, de zogenoemde eisprong. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats. Wanneer je regelmatig menstrueert, is het moment van de eisprong vrij nauwkeurig te voorspellen. Als je menstruatiecyclus onregelmatig is, dan is het lastiger te voorspellen.

Zaadcellen kunnen tot ongeveer 5 dagen blijven leven in je lichaam. De eicel is de eerste uren na de eisprong het meest vruchtbaar, daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. De meeste zwangerschappen ontstaan na het vrijen in de zes dagen vóór de eisprong.

Bereken wanneer je eisprong met de ovulatie-calculator. Of gebruik “ovulatietesten” die in je urine de LH-piek meten: het LH-hormoon is verhoogd rond je eisprong.

Meer informatie over zwanger worden

Gelukkig zorgt de natuur er voor dat bijna alle baby’s gezond geboren worden. Toch zijn er dingen die je kan doen om de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby te vergroten. Dit begint al vóór het zwanger worden. Daarnaast zijn de eerste weken van een zwangerschap heel belangrijk voor de ontwikkeling van een baby.

Foliumzuur is hetzelfde als vitamine B11. Deze vitamine zit ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in groenten zoals broccoli en spruitjes. Als je zwanger wilt worden heb je extra foliumzuur nodig. Uit enkel je dagelijkse voeding krijg je mogelijk niet genoeg foliumzuur binnen. Je krijgt wel genoeg foliumzuur binnen als je elke dag één tablet foliumzuur slikt. Je kunt foliumzuurtabletten 400mcg kopen bij de drogist of de apotheek. Je hebt hier geen recept voor nodig.

Het gebruik van foliumzuur verkleint de kans op een baby met een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte.

Heb je eerder een kind gekregen met een open ruggetje? Of heb je epilepsie? Dan raden we een hogere dosis foliumzuur aan. Neem daarover contact op met ons (of je huisarts/gynaecoloog).

Met een gezond gewicht heb je meer kans om zwanger te worden en minder kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Een gezond gewicht definiëren we als een BMI tussen de 18,5 en de 24,9.

Bereken je BMI hier.

Kijk of je met gezonde voeding en voldoende beweging op een gezond gewicht kunt komen. Lukt dit niet, maak dan eens een afspraak bij de diëtist.

Het gebruik van tabak, alcohol en drugs tijdens zwangerschap levert veel risico's op voor het ongeboren kind (o.a. miskraam, vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht, loslating van de placenta).
Een bijkomend voordeel van het stoppen met deze zogenoemde “intoxicaties” is dat de vruchtbaarheid toeneemt en dus de kans op een zwangerschap vergroot. Dit geldt ook voor je partner.

Bekijk de folder "Wat je moet weten over alcohol en roken vóór, tijdens en na de zwangerschap".

Slik alleen medicatie na overleg met een arts. Dit geldt ook voor je partner. Soms is het verstandig in aanloop naar de zwangerschap te stoppen met medicatie, te wisselen naar een ander medicijn of de dosering van je medicatie aan te passen. Alleen paracetamol mag je tijdens een zwangerschapswens en tijdens je zwangerschap zonder overleg gebruiken.

Er kunnen werkomstandigheden zijn die je vruchtbaarheid beïnvloeden, of invloed hebben tijdens een vroege zwangerschap. Denk aan risico’s als: contact met gevaarlijke stoffen zoals oplosmiddelen of bestrijdingsmiddelen, onregelmatige werktijden (zoals bij ploegendienst en nachtdienst), lichamelijk belastend werk, ongezonde stress, een omgeving met lawaai/overdruk/lichaamstrillingen/extreme hitte of kou, contact met straling. Bespreek de gevolgen hiervan voor een zwangerschap met je werkgever of een Arboarts. Samen kun je kijken naar aanpassing van je werkzaamheden en/of werktijden. Werk je met kleine kinderen en heb je nog nooit de waterpokken gehad: overweeg om je voor de zwangerschap in te laten enten.

Bekijk de folder "Kinderen krijgen? Denk na over risico’s op je werk!"

Wil zwanger worden niet lukken?

Hebben jullie een jaar lang geprobeerd zwanger te worden maar is het nog niet gelukt? Neem dan contact op met je huisarts voor een doorverwijzing naar een specialist. Natuurlijk ben je ook van harte welkom voor een kinderwensconsult zodat we samen naar jouw cyclus kunnen kijken en na kunnen gaan of en hoe we jullie vruchtbaarheid zouden kunnen verbeteren.

Ongewenst zwanger?

Een besluit nemen over je zwangerschap kan heel moeilijk zijn. In een korte periode moet je bedenken wat je wilt. Misschien weet je meteen wat je wilt óf twijfel je nog. Het is belangrijk dat je weet welke keuzes je kunt maken. Voor ondersteuning bij het maken van een voor jou goede keuze, kun je bij ons terecht. Indien gewenst maken we dan ook een echo om te kijken hoe ver je zwanger bent. Op de website van het FIOM vind meer informatie over ongewenst zwanger zijn. Je voelt je misschien eenzaam in je keuze, maar je bent niet alleen!