Ons advies is om voor dat je 16 weken zwanger bent kraamzorg aan te vragen. De kraamverzorgende zal ons assisteren bij een thuisbevalling en een poliklinische bevalling. Daarnaast verzorgt de kraamverzorgende jou en je baby gedurende de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling. Ze voert lichamelijke controles uit bij jou en de baby, begeleidt jou bij de (borst)voeding en leert jou en je partner veel over de verzorging van jullie baby. Waar nodig verricht de kraamhulp ook wat kleine huishoudelijke taken.
Wij werken graag met de volgende kraamzorgorganisaties samen:
Wij komen na je bevalling regelmatig op huisbezoek. Vanaf de dag na de bevalling of de dag na thuiskomst, komen wij om de dag tot en met de 8e dag na de bevalling. Wij komen dus ook in het weekend gewoon langs. Tijdens deze huisbezoeken komen we kijken hoe het met jou, je partner en je pasgeboren baby gaat. Daarnaast bieden wij ook steun bij (borst)voeding en ongemakken die ontstaan zijn tijdens of na je bevalling.
Het kraambed is voor velen een heftige en emotionele periode. Er vinden veel, vaak mooie, veranderingen plaats en vaak kom je (samen) slaap tekort. Logisch dat niet alle kraamvrouwen na de bevalling op een roze wolk zitten. Ook voor de psychische en emotionele ondersteuning staan we als verloskundigen voor je klaar.
De 6 weken na je bevalling zijn wij nog steeds 24 uur per dag bereikbaar op ons dienstnummer om je in geval van zorgen of spoed bij te staan!
Meer informatie over na de bevalling
Binnen 3 dagen na de geboorte doen jullie aangifte van geboorte bij de gemeente waarin jullie kindje geboren is. Neem het bewijs van erkenning mee (indien niet getrouwd) en legitimatie van zowel vader als moeder. Geboorteaangifte doen is gratis. Soms is het nodig een afspraak te maken voor de geboorteaangifte. Informeer altijd eerst even bij de betreffende gemeente.
In de eerste week na de geboorte van je baby komt er iemand van GGD bij je thuis voor het afnemen van hielprik en de gehoortest bij je baby. De GGD wordt na de aangifte van jullie kindje automatisch ingelicht, daarom is het belangrijk tijdig aangifte van de geboorte te doen. Klik hier voor meer informatie over de hielprik en de gehoortest.
Als je borstvoeding geeft heeft je baby iedere dag extra vitamine K en D nodig. Geef tot de baby 3 maanden is dagelijks 150 microgram vitamine K voor de bloedstolling. Tot 4 jaar adviseren we je om daarnaast dagelijks 10 microgram vitamine D te geven (dit laatste geldt ook voor kinderen die flesvoeding krijgen).
Toch een beetje een taboe. Maar bij veel (kraam)vrouwen is de spreekwoordelijke wolk helemaal niet zo roze als zij doen voorkomen. De hormonen gieren in de eerste periode na de bevalling door je lijf. Mentaal kan het je behoorlijk kwetsbaar maken. Daarnaast slaap je vaak slecht en heb je waarschijnlijk last van fysieke ongemakken.
Bijna alle vrouwen hebben last van kraamtranen. Zo’n 4 tot 5 dagen na de bevalling hebben ze een echte huildag! Dit is heel normaal en gaat ook vanzelf weer over.
Blijf jij je na de kraamweek kwetsbaar voelen, kijk je niet goed terug op de bevalling of is er een andere reden waarom er voor jou geen roze wolk is? Vraag om ondersteuning uit je omgeving en klop aan bij ons of bij je huisarts. Wij kunnen je verwijzen naar een hulpverlener die je bij kan staan in deze kwetsbare periode. Je bent niet de enige en je hoeft het niet alleen te doen!
Ongeveer zes weken na de bevalling van je kindje, zien we jullie graag terug voor de nacontrole. Deze controle is er om samen nog eens terug te blikken op de zwangerschap, bevalling en/of de kraamperiode. Meestal plannen we de nacontrole bij degene die de bevalling heeft begeleid, dit praat ook het gemakkelijkste na. Als je niet onder onze begeleiding bevallen bent, kun je kiezen bij wie je de afspraak wilt.
Daarnaast vinden wij het fijn om tijdens de nacontrole van je/jullie te horen hoe jullie onze zorg ervaren hebben. Natuurlijk vinden we het leuk te vernemen wat jullie kon waarderen, maar ook verbeterpunten zijn altijd welkom.
En…. natuurlijk zijn wij ook reuze benieuwd naar jullie kindje!
Na je zwangerschap en de bevalling heeft je bekkenbodem aandacht nodig om te herstellen. Door de zwangerschap zijn je spieren verweekt, en door de bevalling zijn ze opgerekt. Met behulp van bekkenbodem oefeningen krijg je de spieren weer terug in vorm. Uit onderzoek blijkt dat training een positief effect heeft op het voorkomen van (stress)incontinentie op latere leeftijd.
Op bekkenbodemonline.nl vindt je meer informatie en bekkenbodemoefeningen die je kan doen. Probeer jezelf te motiveren deze oefeningen ook daadwerkelijk iedere dag te doen. Heb je 6 weken na je bevalling nog klachten? Bezoek dan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de bekkenbodem. Hier in de regio zijn dat o.a.:
Het wisselt per vrouw wanneer de menstruatiecyclus weer op gang komt. Dit kan na 4-6 weken al het geval zijn, je kan dan dus weer zwanger worden. Het geven van borstvoeding zorgt er meestal voor dat je menstruatie enkele maanden uitblijft. Je weet niet wanneer je eerste menstruatie zal komen, en dus niet wanneer je weer vruchtbaar bent. Twee weken voor je eerste menstruatie heb je namelijk je eerste eisprong gehad. Zorg dus dat je je altijd beschermt tegen opnieuw zwanger worden als je dit (nog) niet wenst.
Na de bevalling wisselt het per vrouw wanneer ze weer behoefte heeft aan seksueel contact. Ook beïnvloeden de borstvoedingshormonen je libido. Geef jezelf de tijd, er is veel veranderd en jouw lijf heeft tijd nodig om te herstellen.
Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. Verdiep je er eerst in voor je een keuze maakt.
Klik hier voor meer informatie over anticonceptie na de bevalling
Belangrijk om te weten is dat de combinatiepil en de nuvaring hormonen bevatten die de hoeveelheid en kwaliteit van de borstvoeding kunnen beïnvloeden. Daarom raden we gebruik van deze middelen af tijdens de borstvoedingsperiode.
We kunnen samen kijken naar welk anticonceptiemethode het beste bij je past. Dit zullen we aan het einde van je kraamweek al kort aanhalen en bij de nacontrole wordt hier verder op ingegaan.
Borstvoeding geven is heel natuurlijk en iedere moeder kan in principe borstvoeding geven. Met goede voorbereiding en ondersteuning van de kraamverzorgende in de kraamperiode, verloopt bij veel moeders borstvoeding zonder problemen. Toch gaat het soms niet helemaal vanzelf en zijn er bijzondere omstandigheden of problemen waar specifieke kennis en ervaring voor nodig is. Voor, tijdens en na de kraamperiode kun je daarom een afspraak maken met een lactatiekundige.
De lactatiekundige is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning bij borstvoeding. De lactatiekundige kan je ondersteunen in allerlei situaties, waaronder de volgende:
Wij werken graag samen met Lonneke Smits, IBCLC lactatiekundige. Zij verzorgt tevens bij ons in de praktijk de voorlichtingsmiddag over het geven van borstvoeding. Deze middag wordt om de maand georganiseerd in kleine groep op woensdagmiddag van 13u tot 15u. Bezoek gerust de website van Lonneke voor meer informatie en tarieven. De actuele data hangen bij binnenkomst op de praktijk op het bord.
Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, vergoed je zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk de kosten van het lactatiekundig consult, informeer hierna bij je zorgverzekeraar.