Meer informatie over jouw zwangerschap
De 13 weken echo is, net als de 20 weken echo, een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen. De 13 weken echo kan alleen plaatsvinden in de periode 12+3 tot en met 14+3 weken van je zwangerschap. Sommige (ernstige) afwijkingen zijn al te zien bij 13 weken. Doordat er eerder iets bij het kindje gezien wordt is er meer tijd voor vervolgonderzoek. Als aanstaande ouders heb je zo meer tijd om na te denken wat met de uitslag te doen.
De 13 weken echo wordt bij ons in de praktijk gemaakt door een gespecialiseerd echoscopiste of je mag hiervoor een afspraak maken bij het echocentrum CVONL te Venlo of het prenataal screeningscentrum De Maasheggen te Boxmeer.
Het verschil tussen de 13 weken echo en 20 weken echo is dat het kindje bij 13 weken kleiner en minder ontwikkeld is. Dit kan inhouden dat de echoscopiste niet altijd alles kan zien. Bijvoorbeeld bij een hoger BMI, bij een litteken in de buikwand of als het kindje verkeerd ligt (voor de echo). Dit komt bij de 13 weken echo vaker voor dan bij de 20 weken echo. De echoscopist kan dan in overleg een vaginale echo voorstellen. Bij een tweelingzwangerschap wordt dubbel tijd uitgetrokken.
Er wordt bij de 13 weken echo niet gekeken of het een jongen of een meisje is.
In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je een informatief gesprek hebt gehad over de 13 wekenecho (counseling) en meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 weken echo.
Wat betekent de uitslag van een 13-weken echo.
Als de echoscopist een afwijking ziet op de echo of twijfelt zal zij je hierover informeren. Zij zal een advies geven om verder onderzoek te laten doen in een gespecialiseerd diagnostisch centrum. Vanuit ons echocentrum is dit de afdeling Prenatale Diagnostiek van het Radboud UMC Nijmegen. Verder zal zij ook ons/jouw verloskundige informeren over de uitkomst van de 13 weken echo.
De 13 weken echo wordt vergoed vanuit de rijksbegroting. De verwijzing hiervoor kun je via ons krijgen. Wij (jouw verloskundigen) maken niet zelf de 13 weken echo. Hiervoor hebben wij een gespecialiseerd echoscopiste in dienst.
Meer informatie over de 13 weken echo
Wat je moet weten over de 13 weken echo
Je hebt misschien al een afspraak gepland staan voor de 20 weken echo, of gaat deze binnenkort plannen. Tijdens deze echo worden je baby en je baarmoeder uitgebreid bekeken. De echo duurt meestal 50 minuten. Deze echo wordt bij ons in de praktijk gemaakt door Tineke (20 weken echoscopist) of je mag hiervoor een afspraak maken bij het echocentrum CVONL te Venlo of het prenataal screeningscentrum De Maasheggen te Boxmeer.
De echoscopiste heeft specifiek aandacht voor het onderzoeken van een aantal structuren van het kindje, waaronder de schedel, de wervelkolom en andere organen. Verder zal de echoscopiste ook de groei beoordelen, de ligging van de placenta en hoeveelheid vruchtwater. De 20-weken echo biedt geen garantie op een gezond kindje. Een afwijking kan te klein zijn voor waarneming met echo of kan niet opgespoord worden met echoscopie. Bij de 20 weken echo bestaat ook de mogelijkheid het geslacht te laten bepalen, op verzoek zal de echoscopiste hierover een uitspraak doen.
Als de echoscopist een afwijking ziet op de echo of twijfelt zal zij je hierover direct informeren. Zij zal een advies geven om verder onderzoek te laten doen in een gespecialiseerd diagnostisch centrum. Vanuit ons echocentrum is dit de afdeling Prenatale Diagnostiek van het Radboud UMC Nijmegen. Verder zal zij ook ons/ jouw verloskundige informeren over de uitkomst van de 20 weken echo.
De 20 weken echo wordt vergoed door de rijksbegroting (per 1-1-2024). Je heb een verwijzing nodig wanneer je een afspraak maakt bij een extern echocentrum, deze krijg je via ons.
Meer informatie over de 20 weken echo
Wat je moet weten over de 20 weken echo
De 22 wekenprik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Dit is voor baby’s een zeer ernstige ziekte.
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.
Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.
Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom ook wel de naam 22 wekenprik.
Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn of haar leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.
Een baby die goed beweegt, voelt zich goed!
Een kind dat zich niet lekker voelt zal stil gaan liggen om energie te sparen. Daarom vragen we iedere controle of de baby goed beweegt en willen we dat je ons belt wanneer je twijfelt of de baby voldoende beweegt.
De meeste vrouwen voelen de baby voor het eerst als ze 18 weken tot 20 weken zwanger zijn. Een paar weken eerder of later is echter niet ongewoon. Vrouwen die al eerder een zwangerschap hebben meegemaakt zullen hun baby vaak eerder voelen omdat ze de bewegingen herkennen, dit is vaak in de 16e week.
Het is belangrijk dat je je kindje vanaf 24 weken dagelijks voelt bewegen. Vanaf 28 weken is het goed om meerdere beweegmomenten per dag te voelen. De periodes van slaap worden langer naarmate de zwangerschap vordert en de baby krijgt aan het eind van de zwangerschap minder ruimte om te bewegen. Hierdoor zal je de baby in de laatste weken van jouw zwangerschap meestal ook wat minder intens voelen bewegen. Dit zijn altijd geleidelijke veranderingen.
Twijfel je aan de bewegingen van je kindje? Neem dan een moment rust (dus ga naar huis als je aan het werk bent) en eet iets zoets. Zoek een ontspannen houding, bijvoorbeeld liggen op de bank, bed of bad en breng je aandacht naar de baby. Leg daarbij je handen op je buik zodat je de bewegingen ook van buitenaf kunt voelen.
Voel je je baby (ondanks rust en ontspanning) niet minimaal 5 keer binnen anderhalf uur, neem dan contact met ons op. Neem ook contact op als je baby ineens minder beweegt dan je gewend bent of bij ongerustheid of twijfel over het aantal bewegingen van je baby.
Bent je niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft je baby bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Als je de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn dan moeten jullie de baby erkennen. Erken de baby bij voorkeur vóór de 24e week van de zwangerschap. De naam van de vader of duomoeder en de naamkeuze komen dan op de geboorteakte. Maak voor de erkenning een afspraak bij het Gemeentehuis van de gemeente waarin je woont.
Indien jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben dan hoeft de vader de baby dus niet te erkennen.
Het volgen van een cursus is een goede voorbereiding voor je bevalling. Je krijgt tijdens zo’n cursus veel extra informatie die bij onze zorg niet standaard aan bod komt. Je leert ontspanningsoefeningen om tijdens je bevalling de weeën op te vangen. Het is belangrijk om ook fysiek voorbereid te zijn op je bevalling. Een fit lijf bevalt immers beter! Wij adviseren daarom om een zwangerschapscursus te volgen. Het kan wanneer je dit wenst ook een uitgelezen kans zijn om in contact te komen met andere aanstaande moeders. In ons praktijkboekje kun je meer lezen over de cursussen bij ons in de regio.
Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je recht op minstens 16 weken verlof.
Je moet wettelijk gezien uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Wat je minder dan 6 weken aan zwangerschapsverlof opneemt, tel je op bij je bevallingsverlof.
Het bevallingsverlof gaat in op de dag na je bevalling. Het verlof duurt minstens 10 weken. Is je baby te vroeg geboren? Dan tel je de dagen dat je zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken, op bij je bevallingsverlof. Wordt je baby later dan de uitgerekende bevallingsdatum geboren, dan wordt je bevallingsverlof hierdoor niet korter. De totale verlofperiode is altijd 16 weken.