Ik bereid me voor op de bevalling

De bevalling komt dichterbij! Hieronder vind je informatie over de bevalling die je kan helpen in de voorbereiding voor de grote dag.

Rond de 34e zwangerschapsweek vindt bij een eerste zwangerschap onder onze begeleiding, de zwangerschapscontrole bij jou thuis plaats. We bespreken dan onder andere de verwachtingen en wensen ten aanzien van de bevalling, indien gewenst aan de hand van jouw bevalplan. Daarnaast zullen we stilstaan bij de verschillende fasen van de bevalling en wat er in die fasen in het lichaam van de vrouw gebeurd. Andere belangrijke punten zijn verschillende baringshoudingen, (natuurlijke) pijnstillings-mogelijkheden en de belinstructies. Bij de volgende zwangerschap(pen) bespreken we dit op de praktijk.

Goed om te weten voor de bevalling

  • Een normale bevalling vindt plaats tussen de 37 en 42 weken zwangerschap
  • In Nederland is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis. Wij hebben bij een thuisbevalling alles bij ons om een bevalling prettig en veilig te laten verlopen: medicijnen, baarkruk etc.
  • Bij een bevalling met de eigen verloskundige vinden minder (onnodige) medische ingrepen plaats.
  • Bij ons kun je geheel kosteloos een bevalbad huren voor als je thuis wenst te bevallen.
  • Tijdens een badbevalling heb je minder kans op inscheuren.

Waar wil ik bevallen?

Thuis of in het ziekenhuis?
Het is belangrijk dat je daar bevalt waar jij je prettig, ontspannen en veilig voelt. Daar heb je de meeste oxytocine (het weeën hormoon) en beval je dus het beste. Ons maakt het niet uit waar je bevalt, jouw keuze is altijd de juiste! Zodra de bevalling zich aandient komen wij altijd eerst thuis bij je kijken. Je hoeft daarom pas te besluiten waar je wilt bevallen op het moment dat wij bij je thuis komen.
Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, ga je ongeveer 2-3 uur na de bevalling weer naar huis, ook ´s nachts. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent brengt je zorgverzekeraar voor een poliklinische bevalling een eigen bijdrage in rekening. Informeer bij je zorgverzekeraar om welk bedrag dit gaat.

Meer informatie over bevallen

Wat kun je zelf doen om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de bevalling?

  • Beweging: blijf bewegen en wissel van houding; dit bevordert ook het bevallingsproces.
  • Warmte: warmte laat spieren ontspannen. Maak een kruik, installeer jezelf onder de douche of ga in bad. Trek warme sokken aan om te zorgen dat de warmte van de vloer niet je lijf in trekt!
  • Massage: met name van de onderrug. Een bevallende vrouw geeft wel aan waar en hoe hard je moet masseren.
  • Ademhaling: een rustige ademhaling zorgt voor een goede zuurstofvoorziening naar de baby en naar de spieren. Hanteer een diepe buikademhaling, of puf je weeën weg.
  • Aangename sfeer: creëer een aangename sfeer. Denk hierbij aan gedimde lichten, bepaalde muziek of gebruik van bepaalde geuren.
  • Verzamel jouw “dreamteam”: zo belangrijk dat je de juiste mensen om je heen hebt. Mensen die je vertrouwt en die zorgen dat jij alles los kunt laten. Zorg dat je de mensen om je heen verzamelt wie je graag bij je bevalling wilt hebben.

Bij vragen, ongerustheid en/of wanneer de bevalling zich aankondigt, mag je ons altijd bellen! Stuur bij voorkeur geen WhatsApp bericht, SMS of e-mail maar bel rechtstreeks met de dienstdoende verloskundige op 06-17417550.

Als je ons niet direct te pakken krijgt bestaat de mogelijkheid dat we in gesprek zijn of dat we door omstandigheden minder goed te bereiken zijn. Probeer het dan een paar minuten later nog een keer. Lukt het dan nog niet dan laat ons oproepen via het ziekenhuis VieCuri Venray 0478-522222.

Vóór de 37 weken zwangerschap moet je altijd bellen wanneer je denkt dat je gaat bevallen.

Vanaf 37 weken willen we graag dat je ons belt bij:

  • Vruchtwaterverlies
    • Overdag: altijd bellen bij gebroken vliezen of twijfel of je vliezen gebroken zijn.
    • ’S Nachts: je mag natuurlijk altijd bellen maar je hoeft ons niet direct te bellen als het vruchtwater dat je verliest helder van kleur is, het hoofdje van je baby bij de laatste controle goed ingedaald was en je geen weeën hebt. Bel uiterlijk dezelfde ochtend om 8u om ons te laten weten dat je vliezen gebroken zijn. Bij groen/bruin vruchtwaterverlies, wanneer het hoofdje van je baby nog niet goed ingedaald, als je je baby duidelijk vermindert voelt bewegen of als je naast gebroken vliezen ook regelmatige weeën hebt, bel je ons altijd direct!
  • Weeën
    • Als je voor de eerste keer gaat bevallen, bel je ons in ieder geval wanneer je minimaal 1 á 2u regelmatige weeën hebt á 4 minuten en die ongeveer 60 seconden aanhouden.
    • Wanneer je al eerder bevallen bent, bel je ons in ieder geval wanneer je minimaal 1 uur lang regelmatige weeën hebt á 5min die langer dan 45 seconden aanhouden. Soms is het nodig om eerder te bellen, we bespreken dit dan met je tijdens het spreekuur.
  • Helderrood vaginaal bloedverlies (bewaar altijd het inlegkruisje of het ondergoed).

Bevallen in bad heeft voordelen voor moeder en kind. Vrouwen ervaren door de warmte en de tegendruk van het water vaak minder pijn wanneer zij in bad zitten. Daarnaast wissel je ook makkelijker van houding, en hebt een kleinere kans op inscheuren. Kinderen worden in bad vaak rustiger geboren, en zijn meer ontspannen direct na de geboorte. Wil je graag in bad bevallen? Dat kan als je thuis bevalt maar ook op het moment dat je poliklinisch in het VieCuri of in het Maasziekenhuis bevalt. Wij hebben in de praktijk één bevalbad welke je kosteloos mag lenen op het moment dat je thuis wil bevallen. Wil je poliklinisch bevallen, dan kan je een bevalbad van het ziekenhuis huren. Mocht je overwegen zelf een bevalbad te huren of te kopen, kijk dan eens bij de Oerbron of bevallingsbaden.nl

Wanneer je een sterkere vorm van pijnstilling wilt, kan je medicinale pijnstilling krijgen.

LACHGAS
De eerste optie is lachgas. Dit is echter enkel toepasbaar in het Geboortecentrum VieCuri, niet in het Maasziekenhuis. Met je eigen verloskundige kan je lachgas krijgen. De hoogste piek van de pijn zal verminderen, en je kan tussendoor beter ontspannen. Gebruik heeft geen nadelige gevolgen voor je kind of het bevallingsproces.

Voor de overige pijnstillingsopties dragen we je tijdens de bevalling over aan het ziekenhuis. Dit omdat ze de conditie van je kind of jouzelf kunnen beïnvloeden waardoor extra monitoring aangewezen is.

REMIFENTANYL
Remifentanyl krijg je via een infuus met een pompje waarmee je jezelf de morfine-achtige stof toe kan dienen. Het effect is vergelijkbaar met lachgas. Als moeder wordt je soms zo ontspannen, dat je in een heel zeldzaam geval een kortdurende ademstilstand kan krijgen, daarom is monitoring van jouw bloeddruk, zuurstofspanning en continue monitoring van je baby aangewezen.

RUGGENPRIK
Een ruggenprik heeft als doel dat je geen pijn meer ervaart. Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verdovende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onderaan in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en zo stil mogelijk blijven liggen of zitten. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit en het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend.

Er zitten een aantal risico’s en complicaties aan het gebruik van pijnstilling, we vinden het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent voordat je voor pijnstilling kiest.

Bekijk de folder over de verschillende pijnstillingsopties

In Nederland is de situatie dat JIJ mag kiezen. Wij als verloskundigen en artsen zijn niet tegen pijnstilling, als het maar een weloverwogen keuze is. Beslis het liefst tijdens de bevalling, want je weet van tevoren nog helemaal niet hoe een wee voelt en hoe de bevalling zal verlopen.